Gratis Novelle: Manden med de gule sko

de gule skoAf: Kevin Larsen

Printet Jutlandia. 15.august 2413.

Aros humanum studicus. Notat ud fra arkæologiske datalogiske fund. Privat logbog.

 

På en anden tid, da civilisationen endnu var i sin spæde vår, og hvor man endnu, ikke havde fundet sandheden om menneskeheden, og sandheden om menneskets hellighed og vigtigheden af respekt for individet og sandheden om generel fred på jord, berettes der om en grusomhed og brutalitet, som i vore dage er helt usete, uhørte og som kun fortælles som skrækvidnesbyrd fra en tid fra før man vidste bedre.

Vi taler i dette tilfælde om civilisationen der levede for ca. 400 år siden. Vi har endog ganske tydelige vidnesbyrd, da indlæg på de såkaldte sociale medier, er dateret nøje, med datidens tidsregning og datering, der stadig ligger meget tæt på vores. Man har været heldige at rekonstruere lange passager der er nøjagtigt dateret. Endog med klokkeslæt.

Datamatiske rekonstruktioner, af eksempelvis gamle datalogiske museums-hoasts viser med tydelig hed en civilisation, der selv anså sig for højt civiliseret, men som med vor tids værdinormer og ritus, må siges at være uhyrlig primitiv, ja næsten laverestående, i enkelte tilfælde.

Datiden var meget præget af at folk brugte meget tid på deres såkaldte sociale medier. Der var det helt normalt at uploade billeder af den føde man indtog, og dermed delagtiggøre verden i, enten hvor sundt eller usundt man levede. I langt de fleste tilfælde, viser vore dages viden, var det ofte mad, der var lig med langsommelig selvmord. Men man vidste ikke bedre.

Og idet data-materialerne ofte er gendannet ud fra spor i cyberspace, vil der naturligvis altid være en chance for at der er fejlberegninger, da disse arkæologiske fund ofte er lidt mangelfulde, og dybt forældede. Der findes næsten ikke længere maskiner der kan læse den slags primitive typer og koder i datamatiske termer.

Historisk og forskningsmæssigt set, er det ret interessant at dykke ned i sådanne rekonstruerede materialer, for vi kan danne os ret nøjagtige billeder af hvordan man levede. Og de fortæller os det hele selv. De udleverer så at sige sig selv. Også de sider af sig selv som vi i dag ville kalde tabubelagte, skamfulde og direkte nederdrægtige.

Det er graverende at se med hvor lidt respekt de behandlede hinanden på en tid, hvor de kaldte sig selv både oplyste og højt intelligente. I vor oplyste tid, og verden, er det eksempelvis helt uforståeligt at der er rekonstrueret materiale, hvor folk har uploadet billeder af deres afdøde slægtninge, til frit udstilling på de sociale medier. Og omvendt hvor det var helt naturligt hver eneste dag at lægge billeder af totalt dagligdags  trivielle billeder og oplysninger om dem selv, deres omgangskreds, og i særdeleshed deres børn. Da man efter mange år, lykkedes forskere og ingeniører rekonstruerede de store web-hoteller i Houston, blev man dybt skuffede, da man troede man havde fundet svaret på hvorfor de havde levet som de gjorde, men derimod fandt man kun svaret på HVORDAN de levede.

Nu er disse oplysninger kun interessante for humanstudier generelt. Til stadighed undres jeg.

Lad mig opremse bare et grelt eksempel på enkelte af de ting som i dag ville være helt utilstedeligt, eller for den sags skyld, ville være utænkeligt i en højt uddannet og intelligent verden, hvor, man respekterer forskellighed, mangfoldighed og de individuelle valg mennesker tager livet igennem. Og hvor man ikke bliver straffet af en omverden for noget man ingen indflydelse har på. Eksempelvis hvilken genetik man er født med, eller hvilken seksuel observans man er født med. For slet ikke at tale religion eller hudfarve. Al den slags ting man i vore dage er hævet langt over, i det en hver mand eller kvinde er lige stillet. Uanset hvad der kunne skille dem ud fra fællesskabet.

Jeg fandt et eksempel som jeg måtte grave lidt dybere i. Hvilket ikke var svært, da det er en sag der er nøje beskrevet på et af datidens sociale medier. Og personen der var impliceret, viste sig at være let at spore, fra fødsel til død, da han var en relativt kendt personlighed i sin tid, via sit politiske arbejde og via sit arbejde, som det man den gang kaldte ”stand-upper”. Oversat til vor tid, en der står op. Men det henviser til den position han havde på datidens scener.

Et simpelt koncept. En mand på en scene, med en mikrofon, hvor han causerer, underholder for et foransiddende publikum. Tekster fra den tid fortæller om, at det ofte var personen selv ved mikrofonen der på en for datidens målestok, var morsom ofte på egen bekostning. Ligesom udleverede sig selv på en morsom måde. Ofte sat meget på spidsen. Ofte overdrevet så at sige. Men så folk kunne se det morsomme i det. Og dermed også spejle sig selv i det, så det både var fyren på scenen og sig selv man lo af. Og med. Direkte reminiscenser kan ledes helt tilbage til middelalderens hof-nar, der udstillede sig selv og borgerskabet. Det var så at sige blot den tids moderne mester jakel.

Denne person og dennes slags var kendt for at rejse ud i landet med sine evigt aktuelle emner, hvor folk samledes i datidens haller for at grine og indtage datidens drik, øl, en hel aften. På sådan en rejse rundt i datidens Danica, det er i denne case uvæsentligt hvilken, for mine undersøgelser viser, at det kunne være sket hvor kom helst på den tid. Personen er iklædt et par for datiden, ganske almindelige sko. Og jeg har undersøgt det nøje. Fotografier og optegnelser af folklore og levnedsbeskrivelser og modeartikler fra datiden, viser med al tydelighed at de bemeldte sko kunne være båret af hvem som helst. Mand som kvinde, høj som lav. Og det er ret veldokumenteret. Jeg var endda så heldig at billedet af de eksakte sko var afbilledet under den fortælling det handler om., og dermed havde jeg et sammenligningsgrundlag.

På en offentlig transport remise blev vor hovedperson kraftigt, men helt typisk for den tid anråbt på primitiveste facon, af en ung mand, som der står beskrevet. Jeg citerer ordret, (teksten står at finde på et rekonstrueret, særdeles velbevaret datalogisk udgravning fra det sociale medie facebook, tidligere beskrevet i min bog, nyere tid hulemalerier) Flyt dig din bøsse.

Manden i de gule sko, udbryder forbavset. Og selv for datiden, både høfligt, dannet og intelligent.

Hvad behager?

Den unge svarer. Ja det må du da være med de grimme gule sko.

Tillad mig at forklare her. På den tid var bøsse et skældsord, det vil sige et negativt ladet ord, til beskrivelse af en mand der nærede seksuelle tilbøjeligheder mod sit eget køn. Modsat vore dage, hvor man er hævet over den slags genetiske tekniske ubetydeligheder, men som den gang stadig var genstand for ikke alene spot, men også primitive og lav-intelligente udråb af den slags. Forskning har vist, hvorledes det var ganske accepteret i samfundet af folk, og at der endog blev udøvet grov fysisk og psykisk vold, mod mennesker der begærede sig eget køn.

I dette tilfælde, hvor vi har kunnet følge ”manden med de gule sko”, så at sige fra vugge til grav, via de sociale medier, og de senere nedskrevne bøger om vedkommende, med al tydelighed viser at bemeldte ikke nærede homoseksuelle tendenser. I vore dage er den oplysning totalt irrelevant, men for den tid, er det vigtigt at pointere, idet forskning viser at verden stadig var delt op på den primitive mode. Hetero og homoseksuel. Og at sidstnævnte var en minoritet man ikke alene satte i den primitive bås. Men som det også var tilladt at håne. På grund af et par gule sko.

I vore dage har man lavet gennemsnitlige udregninger af intelligenskvotienten for datiden. Gennemsnittet på ca. 125, viser med al tydelighed at det var der miseren ligger begravet. Udregninger generationer før det, med dnaspor fra vikingetiden, viser hvor langsomt evolutionen var, fra viking tiden, og til bemeldte tid, for 400 år siden, i virkeligheden var gået. Måske nok var civilisationen ret udviklet, men fordi intelligens niveauet ikke var højere, kunne den slags stadig ske. Vi må i dag 400 år senere betakke os for at den slags ikke længere finder sted. På grund af et par gule sko.

Share

21 comments

 1. I wanted to post you the very small word so as to say thank you again on your pleasing advice you’ve discussed on this page. This has been simply particularly generous with people like you giving openly precisely what many individuals might have made available as an ebook to get some profit for their own end, chiefly considering that you could have tried it in the event you wanted. These principles likewise served like the easy way to be sure that most people have the identical eagerness like my very own to figure out more regarding this condition. I’m certain there are several more fun occasions up front for those who scan your website.

 2. I have to point out my affection for your kind-heartedness supporting folks who actually need guidance on this concept. Your very own commitment to passing the message all through had become really interesting and has regularly made regular people like me to realize their ambitions. Your own helpful suggestions indicates so much to me and even further to my peers. Thank you; from all of us.

 3. My husband and i ended up being absolutely relieved when John could carry out his survey via the ideas he grabbed using your blog. It’s not at all simplistic just to be freely giving tips and hints which some others could have been selling. And we also recognize we now have the blog owner to thank because of that. The specific explanations you made, the easy blog navigation, the friendships you can make it possible to engender – it’s many excellent, and it’s really helping our son in addition to us imagine that that concept is enjoyable, which is extremely important. Many thanks for the whole thing!

 4. I simply wanted to construct a quick word in order to express gratitude to you for some of the nice recommendations you are giving on this site. My prolonged internet search has now been paid with reputable details to go over with my close friends. I ‘d assume that most of us website visitors are very endowed to live in a wonderful network with many special professionals with great tricks. I feel very much blessed to have come across your entire website page and look forward to really more fun minutes reading here. Thanks a lot again for everything.

 5. Thank you a lot for providing individuals with a very remarkable possiblity to read from this site. It is often very great and stuffed with a great time for me personally and my office mates to search your website at a minimum 3 times in a week to see the latest guidance you have. And definitely, we are always contented with your astounding tactics served by you. Certain 4 ideas in this post are undeniably the simplest we have all ever had.

 6. I simply wanted to write down a word so as to say thanks to you for the marvelous advice you are placing on this website. My rather long internet investigation has at the end been compensated with good quality information to write about with my visitors. I would claim that many of us visitors are truly blessed to dwell in a superb site with many lovely professionals with helpful plans. I feel truly lucky to have discovered your website and look forward to many more awesome moments reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

 7. Thanks a lot for providing individuals with remarkably breathtaking possiblity to read from this site. It can be so lovely and as well , full of a lot of fun for me and my office acquaintances to search the blog no less than 3 times a week to learn the new items you will have. And of course, we are usually motivated with the impressive creative concepts served by you. Some 1 areas in this article are honestly the most suitable we’ve had.

 8. I truly wanted to write a simple word in order to express gratitude to you for the fabulous tips and tricks you are showing on this site. My prolonged internet look up has at the end been recognized with useful facts to talk about with my friends and classmates. I would say that most of us visitors actually are undoubtedly blessed to dwell in a fantastic site with many awesome individuals with good solutions. I feel very grateful to have seen your web pages and look forward to tons of more amazing moments reading here. Thanks once again for a lot of things.

 9. I not to mention my buddies were found to be going through the nice procedures from your site while then I had a horrible suspicion I never expressed respect to the web blog owner for them. The young boys are already so stimulated to see them and have now actually been enjoying these things. Appreciation for actually being considerably accommodating as well as for using this sort of extraordinary ideas millions of individuals are really desperate to understand about. My personal sincere regret for not saying thanks to sooner.

 10. I as well as my pals were found to be studying the great information found on your site and quickly came up with a terrible suspicion I had not thanked the web blog owner for those strategies. The people were as a consequence thrilled to read through all of them and now have in reality been having fun with them. Many thanks for being very considerate and for finding such very good things most people are really eager to discover. My honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

 11. I simply needed to say thanks once more. I am not sure what I could possibly have done without the type of pointers contributed by you directly on my area of interest. This was the frustrating setting in my position, however , finding out a expert tactic you dealt with the issue took me to jump with joy. I will be grateful for your work and then believe you recognize what an amazing job that you are putting in training the rest all through a site. I know that you have never met all of us.

 12. I really wanted to post a simple remark in order to say thanks to you for those magnificent tricks you are showing at this website. My rather long internet investigation has at the end been rewarded with high-quality content to talk about with my visitors. I would believe that we readers actually are quite blessed to be in a fabulous community with so many perfect people with valuable tips. I feel somewhat fortunate to have discovered your entire website page and look forward to so many more enjoyable minutes reading here. Thank you once more for all the details.

 13. I have to show some appreciation to this writer for bailing me out of this difficulty. Right after looking through the internet and seeing things which were not productive, I believed my life was over. Living devoid of the strategies to the difficulties you’ve fixed all through this blog post is a serious case, as well as ones that might have adversely damaged my entire career if I had not discovered your web page. Your own training and kindness in touching all the pieces was very helpful. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t encountered such a thing like this. It’s possible to at this point look ahead to my future. Thank you so much for your expert and results-oriented guide. I won’t think twice to refer the sites to anybody who should receive guidelines on this issue.

 14. Thanks a lot for giving everyone such a spectacular chance to read articles and blog posts from here. It is always very amazing and packed with a lot of fun for me personally and my office colleagues to visit your site a minimum of thrice in one week to see the new items you will have. Not to mention, I’m so usually impressed for the good methods you serve. Selected 3 facts on this page are clearly the most beneficial we’ve had.

 15. Needed to compose you one little bit of remark to thank you once again for those splendid concepts you have shown on this page. This is certainly wonderfully open-handed of people like you to offer freely just what a number of people would have sold as an e book to get some profit for their own end, chiefly considering the fact that you could have done it in the event you considered necessary. Those things additionally acted as the easy way to be aware that the rest have the identical desire similar to my personal own to know the truth more with regards to this condition. I’m certain there are thousands of more fun occasions in the future for folks who read through your blog.

 16. I just wanted to develop a quick word so as to appreciate you for the stunning concepts you are posting on this site. My time-consuming internet lookup has finally been honored with good quality insight to exchange with my close friends. I ‘d declare that most of us website visitors actually are rather blessed to dwell in a fine network with many outstanding individuals with useful opinions. I feel truly lucky to have encountered your entire webpage and look forward to so many more exciting moments reading here. Thanks again for all the details.

 17. I simply wanted to compose a simple comment to be able to express gratitude to you for those stunning solutions you are placing on this site. My time consuming internet research has at the end of the day been honored with awesome knowledge to go over with my relatives. I would mention that many of us visitors are really endowed to be in a wonderful place with so many lovely individuals with very helpful hints. I feel truly fortunate to have come across your entire website and look forward to some more fun times reading here. Thanks a lot once more for everything.

 18. Needed to post you the bit of note to help say thanks as before over the magnificent tricks you have shown above. It’s certainly strangely generous of people like you to grant extensively exactly what most people would have supplied for an ebook in order to make some money on their own, specifically since you might well have tried it if you desired. These creative ideas likewise worked to become great way to be aware that most people have the identical dream like my personal own to grasp much more on the topic of this condition. I think there are several more fun periods ahead for individuals that scan through your blog post.

 19. Thanks for all of your work on this web site. My mother enjoys participating in investigation and it is obvious why. My spouse and i learn all about the dynamic manner you create good secrets via this web blog and recommend participation from some others on the subject matter and our own child is actually discovering a lot. Take advantage of the remaining portion of the new year. You are carrying out a stunning job.

 20. I precisely desired to say thanks again. I’m not certain the things that I might have made to happen without the actual ideas shared by you regarding my concern. This was an absolute distressing difficulty in my view, nevertheless considering the professional form you resolved the issue forced me to jump over fulfillment. I’m happier for this assistance and then sincerely hope you comprehend what an amazing job that you’re undertaking instructing many people all through your webblog. I know that you have never encountered any of us.

 21. A lot of thanks for all your labor on this web site. My mother takes pleasure in going through internet research and it’s really easy to see why. A number of us hear all concerning the compelling means you make worthwhile tips by means of your website and even welcome participation from other individuals on the situation while our favorite girl is truly discovering a whole lot. Take advantage of the rest of the year. You are doing a useful job.

Leave a Reply

Your email address will not be published.